Tunga lyft, inte bara på gymmet
Det är kanske inte varje dag som tunga lyft kommer in som samtalsämne men det finns mycket som kan vara bra att veta kring ämnet. Vem vet, det kan avgöra om du vinner den där omgången i Trivial Pursuit. Här presenteras några exempel på när det kan vara bra att kunna lite mer om tunga lyft. Det gäller att ha kunskaper när behovet uppstår.
Mobilkranar – allt från fasadmålning till stora byggprojekt
Kranar finns i alla möjliga varianter och storlekar. Varje kran har sitt område. Det finns till och med de som är terränggående. Dessa passar alldeles utmärkt vid byggprojekt oavsett storlek men även när båten ska upp och ner ur vattnet. Det finns larvkranar. Dessa är inte avsedda för att flytta undan larver, utan passar bra när lasten behöver transporteras snabbt. När används dessa? Främst används de inom betongmontage. Last- och installationskranar är användbara i många situationer men i regel används de vid lasttransporter. Är dui behov av kranlyft i Stockholm eller vill du bara veta mer om olika kranar så kika in på https://havator.se/.
Hur fungerar en mobilkran?
Som du förmodligen har listat ut innan du läser detta är en mobilkran avsedd för att lyfta tunga saker. Du har säkert sett byggen där mobilkranar står uppradade. En del har hytt där förare styr allt, medan en del går att styra med radiokontroll. Tekniken går snabbt framåt. Själva lyftkranen är utrustad med stålvajrar och taljor. En kran består av teleskopisk bom som är fastsatt och drivs för det mesta med en dieselmotor. Bommen är med få undantag in- och utskjutbar men det finns även de som har stålvajrar som höjer och sänker själva bommen. Det är också häftigt att se samarbetet mellan kranföraren och markpersonalen. Lite som en dans där varje part har sin egen roll. Det är inte för intet som mobilkranar står som modell för leksaker.