Akutttandvård kan vara räddaren i nöden

Akutttandvård kan vara räddaren i nöden

februari 14, 2020

Att få tandvärk är oerhört smärtsamt och handikappande. När värken kommer akut är det viktigt att kunna få hjälp så fort som möjligt. Som tur är finns det många kliniker som erbjuder akuttandvård och där du många gånger kan få vård redan samma dag. Den akuta smärtan kan bero på många saker och en snabb diagnos och därefter behandling är viktigt för att bli frisk och smärtfri i munnen. Genom tandläkaren kan man också få lämplig smärtstillande medicin som hjälper och exempelvis kan göra att man kan sova, trots att värken kanske inte gått över helt.

 

Snabb behandling vid tandskador

Om oturen är framme kan man skada en eller flera tänder så att det uppstår en fraktur. Det innebär många gånger att det är svårt att äta, att tanden känns mycket vass och att det känns olustigt med den rent estetiska förändringen. Beroende på skadans art kan det även innebära värk och smärta. Vid ett sådant tillfälle är akuttandvård viktig för att få hjälp. Ibland kan man göra en provisorisk lösning som underlättar tills dess att man kan laga eller ersätta den skadade tanden permanent.

 

 

Hjälp finns ofta i närheten

Man kan också få infektioner i tänder eller käke, problem efter ett tidigare operativt ingrepp i munnen eller akut värk på grund av ett långt gånget kariesangrepp. Att i sådana lägen få snabb hjälp gör att man undviker att större problem i munnen uppstår, till exempel genom att en infektion sprider sig. När man är i behov av en tandläkare snabbt är det skönt att veta att det finns akuttandvård i hela landet så att man kan vända sig till någon i närheten eftersom man helst vill undvika en lång resa när man har ont. Den som på nätet söker efter ”Akuttandvård odenplan” hittar flera alternativ, bland annat tandläkare Elisabeth Ådén Jangenstål.