Annorlunda lägereldslåtar

Annorlunda lägereldslåtar

april 3, 2019

Dags att samlas kring elden

Nu när sommaren nalkas någonstans där i horisonten börjar vi så sakteligen våga längta efter strandbad, grillkvällar och stunder runt lägerelden. Vad passar bättre ihop med lägereld än gitarr och sång? Ja kanske korv då. Men det är en diskussion som vi får spara till en annan gång.

Visst kommer gamla godingar som The Animals ”House of the Rising Sun” och The Eagles ”Hotel Californa” för evigt ha sin plats i varje lägereldsrepertoar, men om du vill pigga upp med lite oväntade men passande låtval så kommer här en liten lista för gitarristen som vill överraska.

Låtar som värmer

The Highwaymen – ”Highwayman”
Skriven av Jimmy Webb, men senare inspelad av The Highway Men, ett musikaliskt dream-team bestående av  Johnny Cash, Willie Nelson, Waylon Jennings och Kris Kristofferson. Kolla även in den finska versionen ”Mä Elän Vieläkin”

Stereophonics – ”Dakota”
Denna walesiska rockkvartett har släppt skivor i stadig takt sedan slutet av 90-talet, och ”Dakota” släpptes under bandets genombrott i mitten av 00-talet. Förvisso spelad med elgitarrer, men med hög allsångskänsla som går att överföra till akustisk gitarr. Refrängen kräver klös i rösten. 

Stone Temple Pilots – ”Atlanta”
På sin skiva ”No4” hade Stone Temple Pilots inte riktigt samma kreativa puls som på deras tre tidigare album. Dock innehåller plattan en av bandets absolut bästa låtar. ”Atlanta” är djup och febrig med spansk/mexikansk feeling. Sångaren Scott Weilands röst rör sig i Jim Morrisons-territorium – en varning för mellanspelet som kräver en del av sångkapaciteten.

Nirvana/The Meat Puppets – ”Oh Me”
När Nirvana valde att bjuda in bröderna Kirkwood (de borde ha ett eget gitarrmärke) till deras unplugged-spelning för MTV så blev världen bekant med The Meat Puppets. ”Oh Me” är fantastisk i all sin enkelhet och består av fyra standardackord och en vers och refräng som går i repris.