Ett företagslarm avskräcker inbrottstjuvarna

15 april 2021 patrick pettersson

Det finns många sorters oljud. En bebis som skriker för full hals på tunnelbanan. Studenterna som bor i lägenheten ovan som festar till klockan fem på morgonen. Hantverkarna som renoverar i huset och borrar så att det låter som att undergången är här. Du tror att du har hört dem alla. Men finns det egentligen något oljud som toppar ett riktigt ordentligt alarm? 

Nej, inte ditt alarm på mobilen. Även om det alarm som ringer okristligt tidigt en mörk måndagsmorgon kan vara det hemskaste oljud som någonsin har utspelat sig. Det finns alltid någonting värre. Nämligen alarm som utlöses som konsekvens av ett inbrott. Som till exempel ett billarm. Snacka om att det inte går att inte höra ett billarm. Det är extremt uppmärksamhetsdragande. Vilket i och för sig inte direkt är till en tjuvs fördel. 

Effektivt mot inbrott

Det är inte bara bilar som har larm. Många privata bostäder har larm som aktiveras när man går hemifrån. Ännu vanligare är det antagligen på arbetsplatser, som på kontor eller i butiker. Ett företagslarm kan vara det som krävs för att avskräcka en inbrottstjuv. Ibland räcker det att det är skyltat på fönster eller dörrar att en lokal är larmad för att en tjuv ska välja att avstå att krossa rutan och plundra lokalen på värdesaker. 

Men skulle det ändå ske utlöses det öronbedövande larmet. Ingen tjuv kommer stanna länge i en lokal vars larm blivit aktiverat. Förutom att oljudet drar till sig uppmärksamhet är det inte sällan direkt kopplat till någon slags säkerhetstjänst.  

Då kommer det ut säkerhetspersonal till platsen snabbt som ögat. Kanske hinner tjuvarna bli tagna på bar gärning. Men även om de hinner komma undan är det fördelaktigt att vara på plats snabbt för att kunna ta del av spår innan de hinner förstöras. Läs mer om olika alarm här: https://www.safeguard.se/.

Fler nyheter