God tandhälsa med ett leende

God tandhälsa med ett leende

oktober 7, 2019

Vi har alla varit där någon gång. Hos tandläkaren. Som barn introduceras man tidigt till tandvården. Det tack vare välfärdssystemet i Sverige som ger alla tillgång till en god tandhälsa. Som vuxen kan man sedan välja att fortsätta gå på regelbundna kontroller. Det gör att eventuella problem kan upptäckas och avhjälpas tidigt. Kariesangrepp kan ge allvarliga skador på de tänder vi har och är beroende av. Går det riktigt långt kan det till och med leda till tandlossning. Även enklare saker kan man få hjälp med, som att ta bort tandsten eller råd om hur man bör sköta sina tänder. Det är viktigt med en god munhygien och att tänka förebyggande.

 

 

Specialistkompetens eller akuttandvård

 

Man kan behöva besöka sin tandläkare akut. Kanske har man bitit av en tand eller fått en inflammation som ger smärta och obehag. Runt om i landet finns tandläkarmottagningar som är specialiserade på olika områden. Det kan handla om tandreglering, proteser eller estetisk tandvård. Vissa har även akutmottagning. Hos en del mottagningar kan man boka tid på nätet. Så är fallet för den som exempelvis söker tandläkare i Upplandsbro. Allt fler mottagningar har hemsidor där man lätt får tillgång till information om öppettider, specialiseringar och var man kan söka rådgivning.

 

Modern tandvård med god service

 

Utvecklingen på tandvårdsområdet har varit stor. Allt från hur man bemöter patienter till vilka material som idag används, exempelvis fyllningar och proteser. Detta är inte minst viktigt för dem som tycker det är obehagligt att gå till tandläkaren. Utöver tandläkare finns på mottagningarna bland annat tandsköterskor och tandhygienister. De arbetar i team för att erbjuda bra service och behandlingar. Precis som i vården i övrigt erbjuds tandvård av såväl landstingen som privata aktörer. Valfriheten gör att man som patient kan hitta en tandläkare man trivs med och på så vis känna trygghet i att gapa stort.