Grunderna i kamerateknik

juli 12, 2019

Systemkameror kan ha skrämmande många inställningar och det kan vara knepigt att navigera för att få till den bästa kameratekniken. Vanliga begrepp och inställningar inom kamerateknik är ISO, slutare och bländare. För att underlätta i fotosituationer som mörk omgivning eller ett motiv i rörelse kan dessa inställningar regleras, men först behöver man veta vad de betyder och vad de gör. På http://www.kamerateknik.se/ finns det ytterligare hjälp att finna för att antingen få till de där underbara proffsfotografierna eller om du vill köpa foton. 

 

ISO, slutare och bländare 

När det kommer till fotografering och kameror är ISO, slutare och bländare vanliga inställningar. Objektivet på kameran har en öppning som släpper in ljus och den här kallas för bländare. Det är storleken på den som reglerar hur mycket ljus som släpps in. Ju större bländare, desto mer ljus kommer att släppas in. ISO anger i sin tur hur ljuskänslig som kamerans sensor kommer vara. Ju högre ISO-tal det är, desto högre blir ljuskänsligheten. Exempelvis i mörka fotosituationer är den här möjligheten mycket användbar. 

Det är slutaren som reglerar vilken exponeringstid det blir för bilden. Här beror det på hur länge slutaren är öppen; ju längre tid som den är öppen desto mer ljus kommer hinna släppas igenom. Exempelvis vid fotomotiv som är i rörelse kommer en för lång slutartid att ge ett suddigt motiv. Slutartider på kameran anges i tal från 1/2000 sekund till 30 sekunder. 

Hitta kamerateknik i Malmö

I Malmö finns flera verksamheter som har lång erfarenhet och kunskap inom fotografi och kamerateknik. Att fotografera och få till de där vackra fotona med en systemkamera är ingen lätt uppgift och kameran innehåller flera olika inställningar som kan vara knepiga att förstå. Genom att ta hjälp av proffsen finns det möjlighet att både utveckla och förbättra sin egen kamerateknik och samtidigt få till de där underbara fotografierna för att spara lyckliga minnen.