Håll tänderna friska med rätt kost och besök hos tandläkare

05 mars 2021 Cecilia Olsson

Även om tandborstning är en mycket viktig del i god tandhälsa så finns det även flera andra saker som spelar in i hur bra våra tänder mår. Till exempel så har vad vi äter och dricker stor påverkan samt även hur vi gör det. Det kan därför vara klokt att se över mat- och dryckesvanor om man ofta upplever besvär. Det är såklart även viktigt att gå till en tandläkare med jämna mellanrum för att få en experts åsikt samt öka chanserna för att upptäcka samt kunna åtgärda eventuella fel i ett tidigt stadie. 

Socker omvandlas till syra som fräter på tänderna

Det är nog ingen nyhet för någon att socker har en negativ påverkan på tänderna, men det kan variera från person till person hur påverkad man blir. Det finns vissa som får besvär av att endast stoppa i sig lite socker medan andra kan äta och dricka relativt stora mängder utan att det ger några problem. Det som händer i munnen när man äter eller dricker söta produkter är att bakterier omvandlar sockret till syra som fräter på tänderna. Det som kan påverka hur hårt man drabbas är bland annat salivproduktionen.

Saliv neutraliserar syran i munnen vilket ger tänderna skydd. Därför är salivproduktionen en viktig del i att kunna ha friska tänder. Till exempel så ökar salivproduktionen då man tuggar, vilket gör att det kan vara en fördel att äta sådant som måste tuggas och det kan även vara bra att tugga sockerfritt tuggummi efter en måltid. 

Tandläkarbesök är mycket viktiga för tandhälsan 

Det är som sagt också viktigt att besöka tandläkare med jämna mellanrum för att kontrollera att tänderna mår bra. Upptäcks och behandlas hål (karies) i ett tidigt stadie så kan man undvika att tanden behöver lagas med en fyllning. Den som är i behov av duktig tandläkare i Järfälla kan besöka https://www.xn--tandlkarejrflla-4kbfc.com/.

Fler nyheter