Marinan är en trygg hemmahamn

Marinan är en trygg hemmahamn

oktober 8, 2019

Båtliv är ett stort intresse i Sverige. Med en av Europas längsta kuster, närmare bestämt 2400 km, många insjöar och fantastiska skärgårdar, är det inte konstigt att antalet fritidsbåtar uppskattas vara över 800 000. Och alla behöver någonstans att förtöjas; en hemmahamn. Privata bryggor är lösningen för somliga men stora flertalet båtägare har båtplats på någon av de många båtklubbar och marinor som finns. Att dessa bygger ut med jämna mellanrum vittnar om ett ständigt ökande behov av båtplatser.

 

 

En båtplats nära

 

Alla kan inte bo precis där man har sin båtplats. Därför är det av vikt att en marina är belägen så att det är enkelt att ta sig dit. Det bör finnas parkeringsplatser och i storstadsregionerna, så som Stockholm, bör man kunna ta sig till sin båt snabbt med kollektivtrafik. Att marinan dessutom ligger väl till i förhållande till farleder och de områden båtfolket åker till, är värdefullt. Resarö marina är ett gott exempel. Den ligger precis utanför Vaxholm och är kanske den mest centralt belägna marinan i skärgården. Farlederna in till Stockholm möts där och med buss från Roslagstull tar det bara 30 minuter.

 

Nära till service

 

Båtar finns av alla de slag och kräver underhåll och service därefter. Gemensamt, båtägare emellan, är dock att det skall sjösättas på våren och tas upp inför vintern. Ofta genomförs gemensamma dagar för detta och då är det febril verksamhet och komplex logistik för att få allt att fungera. En marina med brett serviceutbud erbjuder både båtplats i vattnet samt yta för vinterförvaring, så att du inte behöver transportera båten fram och tillbaka. Att ha det samlat är bekvämt och praktiskt. Finns det därutöver personal och kunnande kan man som båtägare få hjälp med service, reparationer, skrovtvätt och en mängd olika tjänster på marinan. För att inte tala om att det är en social samlingspunkt.