Roterande borstar för att skapa borstat stål – hur går det till?

13 mars 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Är du en entreprenör som vill sticka ut med ett unikt utseende och en unik känsla? Överväg borstat stål! Det är elegant, modernt och kan ge dina produkter en distinkt touch som tillför textur. Men hur fungerar det egentligen? Det är vad vi ska utforska idag – genom att förklara processen med roterande borstar för att skapa denna populära ytfinish. Så dyk in och låt oss förklara den mekaniska ingenjörsprocessen som är involverad när vi lär oss hur dessa fantastiska ytor i rostfritt stål tillverkas!

Först måste du förstå vad borstat stål är. Det är en typ av ytbehandling av metall som skapar en mattliknande struktur med en lätt glans. Den skapas genom att slipande roterande borstar körs mot materialet, vanligtvis rostfritt stål, men andra metaller som aluminium och koppar kan också användas. Processen avlägsnar små mängder metall från ytan, vilket ger en strukturerad yta som är både attraktiv och hållbar.

roterande borstar

Rätt verktyg för jobbet

Därefter måste du förstå vilka verktyg som används för att skapa borstade stålytor. Elektriska motorer driver vanligtvis borstarna som finns i olika former och storlekar beroende på applikationen. Den vanligaste typen av borste som används för den här processen är ett slipande nylonhjul med borst i rostfritt stål. Borstarna är placerade i ett mönster för att skapa önskad ytfinish.

För att skapa borstat stål placeras metallen mellan två roterande borstar och utsätts för tryck. Trycket får materialet att böja sig, vilket orsakar friktion mellan borsten och metallen. Som ett resultat av detta avlägsnas små mängder metall från ytan, vilket ger upphov till den mattliknande konsistensen. Beroende på materialet kan mer eller mindre tryck appliceras för att få önskad effekt. Viktigt att komma ihåg är att borstarna slits och att de måste bytas ut med jämna mellanrum. Det finns en del företag i Sverige som sysslar med just roterande borstar, så att hitta en lokal leverantör är inte svårt.

 

 

Fler nyheter