Trädbesiktning för gamla trädgårdsträd i Malmö

15 juni 2022 patrick pettersson

editorial

Friska träd kan vara bland det bästa som finns. De renar luften och skänker många djur, fåglar och insekter en plats att leva ett hälsosamt och härligt liv. Och så även människan, förstås, som har nöjet att bo i närheten av ett riktigt vackert träd. Men även träd har ett bäst-före-datum.

Vissa träd kan absolut bli flera tusen år. Världens äldsta träd står faktiskt i Sverige. Det är 9550 år gammalt och kallas Old Tjikko. Du hittar det långt norrut i detta avlånga land, uppe i Fulufjällets nationalpark. Men Old Tjikko är vad man brukar kalla ett unikum. Du som har riktigt gamla träd i trädgården i Skåne bör nog kontakta en firma som utför trädbesiktning i Malmö.

 

Trädbesiktning ger dig facit på furan

Det är nämligen inte alls säkert att dina träd är i det skick du skulle vilja att de var. Röta eller andra trädsjukdomar kan förkorta livslängden på ett träd på ett betydande sätt. En besiktningsman eller arborist kan hjälpa dig fastställa statusen på just ditt träd, och dessutom komma med råd för hur du ska sköta det.

Det kan vara så illa att du behöver ta ned det. Självklart är det en sorg att bli av med ett älskat träd. Men säger arboristen att det är det enda som gäller, så är det så. Annars är risken stor att det ramlar av sig själv, och då kan det landa i princip var som helst. 

 

trädbesiktning Malmö

 

Låt en arborist rädda ditt träd

Men det kan också vara så att ditt träd kan räddas med hjälp av lite begåvad beskärning. Även detta kan arboristen som utför trädbesiktningen hjälpa dig med. Att göra sig av med en rutten gren kan mycket väl stoppa rötan från att sprida sig.

Självklart är beslutet om vad som ska hända med trädet ditt. Det är ju ditt träd. Men du som tar ditt trädägarskap på allvar gör klokt i att konsultera ett proffs. Trädhälsa syns inte alltid på utsidan. 

Fler nyheter