Corona lärde oss allt om virussanering

20 juli 2021 Lily Hansen

När Coronapandemin blev verklighet för människor världen om startade en hysteri för hur man skulle bli av med viruset. Människor var närmast panikslagna och tvättade händerna som aldrig förr. Handsprit och sanitetsmedel skulle alltid finnas nära till hands och man skulle inte gå någonstans utan en ansiktsmask som hindrar snor och saliv från att rymma från näsa och mun. Aldrig tidigare hade folk varit så oroliga för ett enskilt virus. 

Nu är ju dock inte Covid-19 det enda viruset som existerar i världen. Mängder med bakterier och små virus följer med människor vart de än går. Men de har funnits med länge och är inte lika skadliga som det nya Coronaviruset. Det innebär förstås inte att man inte ska försöka undvika att det sprids. Att virussanera och göra allt man kan för att desinfektera ytor där virus eventuellt skulle kunna fästa sig är bara sunt förnuft.  

 

Ett ansvar som gäller för alla

Tänk dig bara hur det är på en läkarmottagning. Sjuka människor strömmar dit varje dag. De ligger på samma brits. De undersöks med samma stetoskop. Det är helt avgörande att sådana ytor saneras från virus. Annars kommer viruset att spridas som en löpeld från en person till nästa och vips, så har vi säkert en ny pandemi på gång igen. Om Coronaåren har gett oss någonting positivt så är det antagligen medvetenheten om att vi bör hålla rent efter oss. 

Att ha med sig virussanering i tankarna är därför bara bra. Se till att ha lite handsprit framme så att folk kan sprita händerna. Och för dig som faktiskt arbetar i en miljö med ett stort människoflöde är det ännu viktigare. Rengör med alkoholbaserade desinfektionsmedel för att säkerställa att inga virus får fäste. Gör vad du kan för att hålla alla slags smittor nere. Det är ett ansvar som vi alla måste följa. 

Fler nyheter