Den mäktiga eken

Den mäktiga eken

maj 8, 2019

Man brukar säga att det tar 300 år för en ek att bli fullvuxen, 300 år för den att leva och 300 år för den att dö. Inte undra på att detta tåliga träd, tillika material, används i allt från stolpar och stall till möbler och olika sorters friluftsbyggnader. Ek är helt enkelt pålitligt och starkt material, och bland annat så användes trät till att bygga Notre Dame.

Testa att sätta dig under en ek någon gång. Titta upp mot trädkronan. Visst är det nästan så att man kan känna styrkan i trädet när man visats vid det? Inte undra på att J.R.R. Tolkien lät döpa en av huvudkaraktärerna i boken ”Bilbo – En hobbits äventyr” till Thorin Ekensköld (Thorin Oakenshield).
Ek går att lita på i alla väder (även om den gode Thorin ett tag gick vilse i sitt guldbegär).

Ekens breda användningsområden och popularitet hänger samman med att det är ett hårt träslag. Faktum är att ju snabbare en ek växer desto mer hårt och tåligt blir trädet. Detta är rakt motsatt egenskap som till exempel barrträd har, som alltså blir svagare och vekare ju snabbare den växer.

Dessutom tål den äldsta och innersta delen av trädet, den så kallade kärnveden fukt och röta mycket bra. Samma egenskaper har dock inte de yttre delarna av trädet, den så kallade ungdomsveden.

Nu vet du varför till exempel ekstolpar är så hållbara och pålitliga. Är det så att du behöver något byggt i just ek så har Kårek lång erfarenhet av att bygga olika sorters produkter i ek. Bland annat så jobbar man även internationellt med leveranser till Danmark, Island och Norge, vilket visar hur etablerat företaget har blivit med åren.

Så oavsett om du behöver ett bord till ditt hem, eller grindar till din gård så levererar Kårek det du behöver.